A gersli /árpagyöngy készítése
A gersli, más néven árpagyöngy, szintén széles körben, nem túl drágán elérhető. 100 grammja 350 kalóriát, 9 gramm fehérjét és kiemelkedően sok, 15,6 gramm rostot tartalmaz. Ez tizenegyszer több a fehér rizs rostmennyiségéhez képest, így sokkal tartósabban laktat annál.
A quinoával azonos módon tárolható. Főzés előtt javasolt legalább fél órára beáztatni, hogy kicsit lerövidüljön a fazékban töltött idő. Miután a gerslit lecsepegtetted, önts hozzá kétszer annyi vizet, mint amennyi árpagyöngyöt használsz. Lábasban, fedő alatt, lassú forrásban minimum 40 perc kell neki, hogy megpuhuljon. Ha szeretnéd még lágyabbra, szinte kásaszerűre főzni, hagyd fedő alatt, forró vízben kihűlni.
Mivel az íze kevésbé jellegzetes, mint a quinoáé, ezért a gersli jobban passzol a gomba és a halak mellé. Zöldséget bármilyet keverhetsz hozzá, amit az étrended megengeded.