ALMÁS-FAHÉJAS KEKSZ ZABPEHELLYEL

https://sobors.hu/receptek/almas-fahejas-keksz-zabpehellyel-recept/
Hozzávalók -18+ darabhoz
Almaszósz:
- 4 db alma (Idared)
- 1,8 dl víz
- fél tk fahéj
- 1 ek méz
Keksz:
- 18 dkg zabpehely
- 26 dkg almaszósz
- 1 tk fahéj
- 1 kisebb darab alma
- 2 ek méz (ízlés szerint)
- Előkészítési idő: 45 perc
- Elkészítési idő: 15 perc
- Hűtés: 30 perc
Elkészítés:
Készítsük el az almaszószt:
az almákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházukat, kockázzuk össze a húsukat. Tegyük őket egy lábasba a vízzel, fahéjjal, mézzel együtt. Várjuk meg, míg gyöngyözni kezd a víz, majd vegyük kicsire a lángot. Fedő alatt kb. 20 percig főzzük. Ha megpuhult az alma, krumplinyomóval vagy botmixerrel pürésítsük, attól függően, darabosabb vagy krémesebb állag a cél. Hagyjuk teljesen kihűlni kb. fél óra alatt.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Az almát alaposan mossuk meg, vágjuk egész kicsi kockákra.
Keverjük össze a süti minden hozzávalóját. (A házi almaszósznak kb. a felére lesz szükség, a másik fele hűtőben 7-10 napig eláll.)
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Kanállal vagy fagyiadagolóval tegyünk a sütőpapírra kb. 2-3 centis halmokat a tésztából, picit lapítsuk le őket.
Toljuk őket a sütőbe 13-15 percre.
Várjunk, míg hűlnek, majd kínálhatjuk is.
Tipp: ha apró szemű zabpehellyel vagy zabliszttel dolgozol, könnyebb lesz formázni, picit tömörebb lesz. Nagy szeművel lazább, puhább, könnyebben szétesik.