Kőrözött

2023.01.17

A finom házi körözött, ropogós péksüteménnyel és friss zöldségekkel tálalva szerintem egy fejedelmi étel. Tudom, hogy az egyszerű ételek mindig népszerűen és éni s nagyon szeretem ezeket az ételeket. Körözöttre mindenkinek megvan a bevált praktikája, de szívesen megosztom veletek az enyémeket, hátha inspirálódtok belőle.

Juhtúrós körözött recept

A túró kérdés talán a legmegosztóbb a körözöttnél. Sokan csak tehéntúróból vagy juhtúróból készítik, én a kettőt együtt szeretem. Így lesz finom, házi íze.

Krémes körözött recept

Ebben a krémességet a vaj és a már sok helyen megvásárolható natúr krémes túró adja. Én az Aldiban veszem a leggyakrabban. Ha nincs itthon akkor krémsajtot teszek bele azonos mennyiségben.

Fűszeres körözött recept

A meleg vajba szórjuk az őrölt köményt, a csemegepaprikát és a füstölt paprikát is. A meleg zsiradékban intenzívebb íze lesz a fűszereknek és a paprikák színe is szépen kioldódik.

Füstölt paprika

A füstölt paprikát, már többször kérdeztétek. Ez egy nagyon finom fűszer. A szárított paprikát az őrlés előtt megfüstölik és így minden ételnek ad egy plusz füstös ízt. Nekem sokkal kerekebb, komplexebb lesz az étel. Nagyobb áruházban a paprikák között lehet megtalálni, van ebből is csemege és csípős is.

Fokhagymapor

A fokhagymát bevallom nem szeretem frissen használni hozzá. Sok helyen lehet belőle olyan port venni, ami 100% fokhagyma, nem tartalmaz semmilyen tartósítószert vagy sót. Egyszerűen megszárítják és finomra őrlik. Ha így keverjük az ételbe sokkal finomabb aromája lesz, mint a nyersnek. A hagyma felőlem lehet póré vagy újhagyma is, csak az aprításra vagyok háklis. Annak nagyon finomnak kell lennie.

Percek alatt elkészíthető, házias, ízes körözött recept, amihez mindenkinek megvan a praktikája. Megmutatom az enyémet, hátha inspirállak és te is kipróbálod így.

HOZZÁVALÓK

  • 5 dkg teavaj
  • 1 teáskanál őrölt füstölt paprika
  • 1-2 teáskanál őrölt csemege paprika
  • ½ - 1 teáskanál őrölt kömény
  • 25 dkg tehéntúró
  • 20 dkg juhtúró
  • 10 dkg krém-tehéntúró (natúr)
  • 1 db vöröshagyma
  • 20 dkg tejföl
  • só és frissen őrölt bors
  • ½ teáskanál fokhagymapor (vagy 1-2 gerezd)
  • ¼ csokor petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS

  • A vajat felmelegítjük és belekeverjük az őrölt köményt, csemege és füstölt paprikát és félretesszük.
  • A tehéntúrót egy keverőtálba szedjük, ha rögösebb, akkor egy szitán áttörjük. Hozzászedjük a juhtúrót, a krém-tehéntúrót és egy villával összetörjük és elkeverjük.
  • A hagymát meghámozzuk és finomra aprítjuk. Így szórjuk a túróra. Rászedjük a fűszeres vaj, a tejfölt, sózzuk, borsozzuk és egy villával szép simára keverjük a masszát. Végül petrezselyemmel meghintve kínáljuk. Hűtőben 5 napig tartható el.

Alapanyag ár: 2000 Recept kategória: Előétel

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el