Blogbejegyzés képekkel

2023.01.20

https://vitalitas-magazin.hu/eletmod/novenyi-tej/

Általában három okból szakítanak az emberek a hagyományos tejjel, legyen az tehéntej, kecsketej vagy akár juhtej. Ezek a laktózérzékenység, a tejfehérje-érzékenység, valamint a veganizmus, ami nem engedi állati eredetű élelmiszerek fogyasztását. Ilyenkor a növényi tej, illetve tejek jelentik a megoldást.

Sokkal több, mint egyszerű divat a növényi tej, ami valóban rendkívül egészséges és valódi alternatívája lehet az állati eredetű tejeknek. Nem mindegy azonban, hogy milyen fajtát fogyasztunk, ugyanis nagy lehet a különbség növényi tej és növényi tej között. Mielőtt rátérnénk ezekre, összefoglaljuk, milyen előnyei vannak a fogyasztásuknak.

Kinek jó a növényi tej?

Ha nagyon röviden szeretnénk erre a kérdésre válaszolni, nyugodtan mondhatjuk, hogy mindenkinek. Miért? Elsősorban azért, mert a növényi tej nem tartalmaz laktózt és koleszterint, ahogyan az állati tejekkel összehasonlítva, sokkal kisebb a veszélye annak, hogy allergiás reakciót vált ki. Persze azért ez előfordulhat, főszabály szerint, ha a alapanyagra allergiásak vagyunk, akkor az abból kinyert tejre is azok leszünk.

A jó minőségű növényi tej mentes az antibiotikumoktól és hormonoktól, amik a takarmányon keresztül jutnak a tejet adó állatokba. Persze, mindig hangsúlyozni kell, hogy sokféle létezik, ezek tulajdonságai pedig korántsem azonosak.

Az eddigiekből látható, hogy a növényi tej kifejezetten ajánlott a laktózérzékenyeknek, valamint azoknak, akik érzékenyek a tejfehérjére. Utóbbi tehát nem keverendő össze a laktázenzim hiánya vagy jelentős csökkenése miatt kialakuló laktózérzékenységgel - írja az Életmód Magazin, ahol további fontos információk is olvashatók erről a rendkívül kellemetlen állapotról.

A tejfehérje érzékenység oka, hogy a vékonybélen keresztül átszivárgó, nem megfelelően megemésztett fehérjék semlegesítésére az immunrendszer ellenanyagot kezd termelni, aminek nem kívánt következményei vannak.

Ebből következik, hogy míg a laktózérzékenyek fogyaszthatnak laktózmentes tejtermékeket, illetve szedhetnek laktázenzimet, a tejfehérje érzékenység esetén erre "büntetlenül" nincsen lehetőség. A növényi tej kifejezetten ajánlott akkor, ha lassú az emésztésünk, székrekedéstől vagy IBS-től szenvedünk. Az irritábilis bél szindrómáról a Dr.Natura közölt összefoglaló szakmai cikkeket.

Ne feledkezzünk el a vegánokról sem, hiszen ők saját elhatározásukból nem isznak állati tejet. Természetesen a növényekből készült változat számukra ideális megoldás, különösen azért, mert így számos, egyébként a tejben meglévő tápanyaghoz is hozzájuthatnak.

Milyen jótékony összetevőket tartalmaz a növényi tej?

Ebben a bekezdésben csak általánosságban foglaljuk össze a növényi tej legfontosabb alkotórészeit felhívva a figyelmet arra, hogy a következőkben a leggyakoribb fajtákat részletesen is elemezzük. Ez azért fontos, mert igen nagy különbségek lehetnek az összetételüket illetően.

A növényi tejek számos létfontosságú vitamint, ásványi anyagot, esszenciális fehérjéket (ezeket a szervezetünk nem képes előállítani), antioxidánsokat, cukrokat, rostokat és telítetlen zsírokat tartalmaznak.

Nem okoznak az állati tejekre jellemző allergiákat, vagy a már említett érzékenységeket, azonban másfajta irritációkat kiválthatnak. Ne feledjük, hogy a csonthéjasok, a magok vagy éppen a szója okozhat allergiás reakciókat. Felmérések szerint ebből a szempontból a legjobb választás a rizstej.

A hat legegészségesebb növényi tej

Abban az összes növényi tej megegyezik, hogy könnyen emészthetők, bővelkednek tápanyagokban, és hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez, illetve visszaszerzéséhez. Lássuk most a 6 leginkább ajánlott növényi tejet.

Szójatej: vitathatatlanul a legismertebb és leggyakrabban fogyasztott növényi tej. Ennél is fontosabb, hogy a szójatej kimagasló egészségvédő tulajdonságokkal rendelkezik. Kínában már hosszú ideje ismeretesek gyógyhatásai, ma már az egész világ elismeri ezeket.

Nagyon könnyen emészthető, mivel a benne lévő cukrok csak fokozatosan és lassan bomlanak le, a szójatej nemcsak, hogy nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, hanem segít egyenletes szinten tartani. Ennek köszönhetően a diabéteszesek bátran fogyaszthatják.

És ez nem minden: antioxidáns izoflavonoidjai, zsírsavai és fehérjéi együttes hatása, hogy csökkentik a koleszterinszintet. Magas kalciumtartalma jó szolgálatot tehet a csontritkulás megelőzésében. A szójatej javítja a vérkeringést, bővelkedik káliumban és magnéziumban, ennek köszönhetően a magas vérnyomás csökkentésében is segítségünkre lehet. Ez a növényi tej a hölgyek számra valódi áldás, hiszen képes mérsékelni a premenstruációs szindrómát, valamint megelőzni a menopauzával kapcsolatos problémákat. Utóbbi arra vezethető vissza, hogy a szójatejben lévő izoflavonoidok gondoskodnak az ösztrogén szinten tartásáról, ami egyben a mellrák kockázatát is csökkentheti - erről az Organicfatcts bővebb információval szolgál. Rendszeres fogyasztása a Melbourne Egyetem tanulmánya szerint védelmet nyújthat a prosztatarákkal szemben - írja a BJU International tudományos folyóirat.

Mandulatej: a gyerekek is szeretik, ami azért fontos, mert a mandulatej a tápanyagokban leggazdagabb növényi tejek egyike, miközben kalóriatartalma alacsony, és nagyon könnyen emészthető. Alultápláltság, vérszegénység esetén különösen sokat segíthet a fogyasztása. A mandulatej káliumtartalma pozitív hatást gyakorol az agy- és az izomműködésre, erősíti a fogakat, segít megőrizni az épségüket.

Igazi "rostbomba", ami kiváló méregtelenítővé teszi, valamint hozzájárul a székrekedés problémájának megoldásához. A rostok további hatása, hogy segíthetnek megelőzni a vastagbél- és végbélrák kialakulását, valamint semlegesítik a káros LDL koleszterint. A mandulatej bővelkedik magnéziumban, vasban, D- és E-vitaminban, védi a szívet és az ereket. Kiváló kalciumforrás, ennek, és a D-vitaminnak hála, a mandulatej jótékonyan hat a csontok állapotára - hangsúlyozza a MedicalNewsToday cikke.

Zabtej: kifejezetten azoknak javasolt a gyakori fogyasztása, akik szeretnének fogyni, vagy elkerülni a hízást, és súlyukat kordában tartani. Főleg reggelire érdemes fogyasztani, mert igazi energialöketet biztosít, ami egész napra kitart. Mindezt úgy, hogy nem terhel meg felesleges zsírokkal.

Magas rosttartalma elősegíti a jó emésztést, kisöpri a bélredőkben megtapadt méreg- és salakanyagokat, valamint órákig tartó telítettségérzetet okoz. Legfontosabb rostja a rákellenes béta-glükán, ami kiváló szívvédő, hatékonyan csökkenti a koleszerinszintet - olvasható a Healthline oldalán.

A zabtej mérsékli segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulását, mérsékli az epesav mennyiségét.

Szó volt róla, hogy igazi fogyókúrás ital, ezt úgy éri el, hogy eközben bővelkedik szénhidrátokban. Ezek azonban gyorsan hasznosulnak, így nem járulnak hozzá a testsúly gyarapodásához. Nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket és esszenciális zsírsavakat, amelyek támogatják a szív- és érrendszer, az immunrendszer és az idegrendszer megfelelő működését. Gazdag még antioxidáns E-vitaminban, ez még egy érv immunerősítő tulajdonsága mellett. Egy pohár zabtejjel a napi B12-vitamin szükségletünk felét fedezhetjük!

Diótej: Igaz, egyelőre kevésbé népszerű, de egészségünk védelme szempontjából annál fontosabb növényi tej. Elég annyit mondani, hogy az összes növényi tej között, a diótejben van a legtöbb antioxidáns. Rendszeres fogyasztásával megszüntethető a krónikus hasmenés, támogatja a szív- és az érrendszer egészségét, segíthet megelőzni a cukorbetegséget. A diótej rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint, omega-3 és omega-6 zsírsavakat, antioxidáns polifenolokat, nyomelemeket, szelént, rezet, cinket és magnéziumot. A Whfoods összeállításából az is kiderül, hogy a dió egyes ráktípusok megelőzéséhez is hozzájárulhat, valamint erős gyulladásgátló hatással is rendelkezik.

Rizstej. Sokan összetévesztik a rizsvízzel, amit főleg a makacs hasmenés megszüntetésére alkalmazhatunk. Ez a növényi tej édeskés, nem terheli meg az emésztőrendszert, nincs benne sem laktóz, sem glutén. Jótékonyan hat az idegrendszer működésére, enyhén nyugtató hatású, amit a B-vitaminoknak és a tripofánoknak köszönhet. Nem véletlenül nevezik keleten a nyugalom italának.

Rendszeres fogyasztása szabályozza az emésztést, kiváló kiegészítője lehet a méregtelenítő kúráknak és a diétáknak. A többi növényi tejnél kevesebb kalóriát tartalmaz, miközben nagyszerű tápanyagforrás. Bár kiváltó nyugtató, egyúttal energiával is feltölt, megelőzheti a puffadást, ráadásul hipoallergén, azaz nincsen kimutatott allergén hatása - jegyzi meg a DrHealthBenefits.

Kókusztej: a kókuszdió lereszelt húsából készül. Európában elsősorban frissítőként fogyasztják, vagy édességekhez adagolják. A Távol-Keleten viszont a mindennapi konyha elengedhetetlen része. Ahogyan a többi növényi tej, a kókusztej sem tartalmaz koleszterint vagy laktózt, viszont igen tápláló ital.

Vigyázat, a kókusztejnek magas a kalóriatartalma, bővelkedik zsírsavakban. Ennek ellenére, ha mértékkel fogyasztjuk, akár a fogyókúrát is támogathatja, ugyanis jelentős rosttartalmának köszönhetően, gyorsan csökkenti és szabályozza az étvágyat, teltségérzetet okoz. Dr. Axe kifejezetten ajánlja zsírégetésre, illetve a zsíranyagcsere javítására, az izomzat építésére, éhség megelőzésére, emésztés javításra, persze, csak mértékkel fogyasztva.

Bővelkedik antioxidáns C-vitaminban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, foszforban, vasban és cinkben. Összetevőinek szerencsés kombinációja révén a bakteriális és vírusos fertőzések hatékony ellenszere lehet. Csökkentheti az káros LDL koleszterin mennyiségét, szabályozza a vércukor szintjét.

Hogyan készítsük?

Ezek a növényi tejek biztonsággal fogyaszthatók, az viszont lényeges, hogy csak megbízható eredetű italt fogyasszunk. Válasszuk az édesítetlen és adalékanyagoktól mentes változatokat. A legjobb a saját készítésű, ehhez nincs másra szükség, csak egy turmixgépre vagy kifejezetten erre a célra szolgáló növényi tejkészítőre. Ha magokat használunk, ezeket előzőleg áztassuk be, míg kellően felpuhulnak. Turmixolás után egy gézlapon vagy sűrű szitán szűrjük le a tejet, amit lehetőleg frissen fogyasszunk el. A maradékot szigorúan üvegben és hűtőben tároljuk, a visszamaradt magokat, növényi részeket süteményekbe vagy más ételekbe nyugodtan felhasználhatjuk. Bátran kísérletezzünk, keverjük össze a különböző tejeket, amiket fűszerekkel ízesíthetünk. Rakhatunk hozzá friss, vagy fagyasztott gyümölcsöket, kakaót. A cukrot viszont inkább kerüljük, helyette xilitet, sztíviát, mézet tegyünk az italunkba, ha az édeset szeretjük.

És még valami: nemcsak önmagukban, hanem ételek alapanyagaként is megállják a helyüket, a reggeli kávét, kakaót pedig egészen különlegessé tehetik

A növényi tejek készítésével kapcsolatban a Supergreens oldalát érdemes tanulmányozni.

Itt kezdődhet a szöveged. Kattints ide, és kezdheted is az írást. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el