Milyen "mentes "ételeket eszek?

2025.05.02
  • Az ételeim  glutén-,laktóz-,tej-,és cukormentesek és a hisztamin érzékenységet is figyelembe veszik.
  • 6 - 8 hétig érdemes ezt a diétát tartani
  • Az alacsony FODMAP étrend célja a fermentáló szénhidrátok csökkentése (ROSTOK)
  • A feltöltött táblázatokból a FODMAP- hisztamin kombinációk láthatók.


          CÉLOK AZ ÉTRENDBEN:

  • heti 4-5 féle gabona rotálása
  • heti 10-15 féle zöldség fogyasztása
  • napi maximum 1 adag gyümölcs
  • az étrendet egyéni tolerancia figyelembevételével fokozatosan bővíteni, ahogy az emésztés javul
  • vegyesen,változatosan,színanyagokban változatosan legyen a menü összeállítva
  • heti legalább 40-50 fajta élelmiszer legyen a korlátok figyelembevételével is

EHETEK:

  • Fehérjeforrások
  • baromfi: csirke, pulyka, kacsa ,liba, ( frissen, fagyasztva)
  • Mentes sonka (heti pár alkalommal)
  • belsőségek (pl. máj)
  • hal (Omega 3)
  • tojás
  • tejtermékek:

           laktózmentes kecske, juhtermékek (ALDI)

  • savanyított tejtermékek: (heti 2,3 -szor)
  • joghurt, kefir, tejföl, kemény érlelt sajt (gauda, edami,…)
  • növényi tejek: kókusz, kevés mandulatej (tejszín, joghurt ) zab ,

           rizs ritkábban

  • Tejszín ,túró, mascarpone ,mozzarella típusú sajtok laktózmentesen
  • föve,sütve,(hőkezelve) kevéssé problémás , mert a BACIK meghalnak
  • FEHÉRJEPOR:
  • SZAFI csíráztatott barnarizs fehérjepor
  • Naturize cég vanilia ízű terméke
  • jackfruit (húshelyettesítő )
  • SZÉNHIDRÁT: (ebédhez 1 adag 6 dkg szárazon kimérve)
  • gluténmentes : zab, köles, amaránt,
  • rizs- különösen basmati,
  • barnarizs pehely, liszt, extrudált,-ezekben már kevés a rost/feldolgozott
  • quinoa
  • tápióka(IR esetén óvatosan)
  • cirok
  • SPECIÁLIS TERMÉKEK
  • Szafi rostcsökkentett kenyér mixe (szódabikarbónával , sütőporralélesztő helyett)
  • wise /razupnel gluténmentes tészták (ne kukorica alalúak)
  • schar termékekből inkább a fehér típusú kenyerek

          ( hisztamin szempontjából nem olyan jók)

           ZÖLDSÉGEK

  • Kerülendő zöldségek: paradicsom , padlizsán, spenót , hagymafélék,
  • Fogyasztható zöldségek:
  • sárga színű paradicsom,
  • gyökérzöldségek ( sárgarépa, paszternák, fehérrépa)
  • cukkini
  • tök
  • patiszon
  • hagymafélék zöld része (snidling, póréhagyma, újhagyma)
  • zöldbabok
  • zeller
  • fodros kel
  • kínai kel

           kisebb mennyiségben fogyaszthatók: (puffasztók)

  • brokkoli
  • saláták
  • oliva bogyó
  • cukkíni
  • karalábé
  • burgonya (100 g)
  • karfiol
  • sütőtök
  • cékla
  • édesburgonya
  • uborka

          GYÜMÖLCSÖK (napi mennyiség kb. fél almának felel meg.)

  • meggy
  • áfonya
  • bogyós gyümölcsök ( áfonya, egres, kökény, szamóca, málna, ribiszkék, köszméte, szeder )
  • kevés citrusféle
  • zöld alma
  • gesztenye

          ZÖLDFÜSZEREK ( sokféle fajta )

  • SÓ ( parajdi, tengeri, himalája)
  • ZSIRADÉKOK:
  • kókusz, kacsa- és libazsír, olivaolaj, kevés vaj, (0,5-1 EK/étkezés)

           MAGOK: később

  • kókusz
  • kókuszreszelék
  • chia, lenmag,kevés dió,makadámdió,(később)

           ÉDESÍTŐK:

  • sztívia, glicin, Monk fruit (Piping Rock vagy Vitamin 360 oldal)
  • eritrit, xilit NE !!!

           FOLYADÉKFOGYASZTÁS:

  • víz, herbateák, (pl. rooibos ) 1-2 kávé megengedett
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el