Milyen "mentes "ételeket eszek?
2025.05.02
- Az ételeim glutén-,laktóz-,tej-,és cukormentesek és a hisztamin érzékenységet is figyelembe veszik.
- 6 - 8 hétig érdemes ezt a diétát tartani
- Az alacsony FODMAP étrend célja a fermentáló szénhidrátok csökkentése (ROSTOK)
- A feltöltött táblázatokból a FODMAP- hisztamin kombinációk láthatók.
CÉLOK AZ ÉTRENDBEN:
- heti 4-5 féle gabona rotálása
- heti 10-15 féle zöldség fogyasztása
- napi maximum 1 adag gyümölcs
- az étrendet egyéni tolerancia figyelembevételével fokozatosan bővíteni, ahogy az emésztés javul
- vegyesen,változatosan,színanyagokban változatosan legyen a menü összeállítva
- heti legalább 40-50 fajta élelmiszer legyen a korlátok figyelembevételével is

EHETEK:
- Fehérjeforrások
- baromfi: csirke, pulyka, kacsa ,liba, ( frissen, fagyasztva)
- Mentes sonka (heti pár alkalommal)
- belsőségek (pl. máj)
- hal (Omega 3)
- tojás
- tejtermékek:
laktózmentes kecske, juhtermékek (ALDI)
- savanyított tejtermékek: (heti 2,3 -szor)
- joghurt, kefir, tejföl, kemény érlelt sajt (gauda, edami,…)
- növényi tejek: kókusz, kevés mandulatej (tejszín, joghurt ) zab ,
rizs ritkábban
- Tejszín ,túró, mascarpone ,mozzarella típusú sajtok laktózmentesen
- föve,sütve,(hőkezelve) kevéssé problémás , mert a BACIK meghalnak
- FEHÉRJEPOR:
- SZAFI csíráztatott barnarizs fehérjepor
- Naturize cég vanilia ízű terméke
- jackfruit (húshelyettesítő )
- SZÉNHIDRÁT: (ebédhez 1 adag 6 dkg szárazon kimérve)
- gluténmentes : zab, köles, amaránt,
- rizs- különösen basmati,
- barnarizs pehely, liszt, extrudált,-ezekben már kevés a rost/feldolgozott
- quinoa
- tápióka(IR esetén óvatosan)
- cirok
- SPECIÁLIS TERMÉKEK
- Szafi rostcsökkentett kenyér mixe (szódabikarbónával , sütőporralélesztő helyett)
- wise /razupnel gluténmentes tészták (ne kukorica alalúak)
- schar termékekből inkább a fehér típusú kenyerek
( hisztamin szempontjából nem olyan jók)
ZÖLDSÉGEK
- Kerülendő zöldségek: paradicsom , padlizsán, spenót , hagymafélék,
- Fogyasztható zöldségek:
- sárga színű paradicsom,
- gyökérzöldségek ( sárgarépa, paszternák, fehérrépa)
- cukkini
- tök
- patiszon
- hagymafélék zöld része (snidling, póréhagyma, újhagyma)
- zöldbabok
- zeller
- fodros kel
- kínai kel
kisebb mennyiségben fogyaszthatók: (puffasztók)
- brokkoli
- saláták
- oliva bogyó
- cukkíni
- karalábé
- burgonya (100 g)
- karfiol
- sütőtök
- cékla
- édesburgonya
- uborka
GYÜMÖLCSÖK (napi mennyiség kb. fél almának felel meg.)
- meggy
- áfonya
- bogyós gyümölcsök ( áfonya, egres, kökény, szamóca, málna, ribiszkék, köszméte, szeder )
- kevés citrusféle
- zöld alma
- gesztenye
ZÖLDFÜSZEREK ( sokféle fajta )
- SÓ ( parajdi, tengeri, himalája)
- ZSIRADÉKOK:
- kókusz, kacsa- és libazsír, olivaolaj, kevés vaj, (0,5-1 EK/étkezés)
MAGOK: később
- kókusz
- kókuszreszelék
- chia, lenmag,kevés dió,makadámdió,(később)
ÉDESÍTŐK:
- sztívia, glicin, Monk fruit (Piping Rock vagy Vitamin 360 oldal)
- eritrit, xilit NE !!!
FOLYADÉKFOGYASZTÁS:
- víz, herbateák, (pl. rooibos ) 1-2 kávé megengedett



