KÖLESFELFÚJT

Hozzávalók -4+ személyre
- 15 dkg köles
- 7 dl tej vagy növényi ital
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 nagy csipet só
- 4 darab tojás
- Előkészítési idő: 30 perc
- Elkészítési idő: 1 óra
Elkészítés:
A kölest szűrőbe tesszük és folyó vízzel átöblítjük. Tálba öntjük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, fél órát áztatjuk. Lábosba tesszük, felöntjük a tejjel, sózzuk, hozzákeverjük a cukrot, majd a lehető legalacsonyabb lángon gyakran megkevergetve péppé főzzük a kölest. Ha kell, adunk még hozzá egy kis tejet.
Amikor puha, hagyjuk egészen kihűlni. A sütőt előmelegítjük 180 fokon. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük. A sárgáit alaposan elkeverjük a kölessel, majd hozzáadjuk a habot is, óvatosan a masszához forgatjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleöntjük a masszát. Addig sütjük, míg aranyló színt nem kap, de még nem egészen szilárd, ekkor kivesszük, langyosan tálaljuk.