Lenmaglisztes kenyér tej-, tojás-, és gluténmentesen
Hozzávalók:
• 80 g lenmagliszt
• 220 g barna rizsliszt
• 18 g útifűmaghéj
• 120 g langyos víz az útifűmaghéj áztatásához
• 300 g langyos víz a tésztához
• 25 g friss élesztő
• 5 g nádcukor
• 10 g só
• 40 g olívaolaj vagy kókuszzsír
• 10 g mag a szóráshoz (pl. szezámmag, fenyőmag)
• 1 ek olívaolaj vagy kókuszzsír a kenéshez
Recept:
Beáztatom az útifűmaghéjat a 120 g langyos vízbe.
Először a 300 g langyos vizet és az olajat teszem a keverőtálba.
Hozzáadom a liszteket, cukrot, sót, élesztőt és a beáztatott útifűmaghéjat.
Alaposan összegyúrom a tésztát.
Rizslisztes munkalapra borítom és megformázom, bevágom a tetejét.
Sütőpapíros tepsire teszem, lekenem olajjal, megszórom magokkal (kicsit rányomkodom), és 50 fokon 25-30 percig kelesztem.
A hőfokot 190 fokra emelem és 60 percig sütöm. Rácson hűtöm ki.