Tonhalkrém
2023.01.25
Diétás tonhalkrém házilag
Hozzávalók
- 2 doboz tonhalkonzerv (16 dkg)
- 1 ek. natúr joghurt
- 1 ek. light majonéz
- 1 fej lila hagyma vagy néhány szál ujhagyma felaprítva
- 1 db. kovászos uborka vagy csemege uborka felaprítva
- só, bors, kapribogyó (elhagyható)
Elkészítés
A tonhalkrémről leöntjük a levét /olajat majd egy tálba tesszük. A többi hozzávalót hozzátesszük,majd jól összedolgozzuk őket.
Tonhalkrém
Talán a tonhalkrémeket lehet a legjobban variálni, a legváltozatosabban fűszerezni, ízesíteni.
A tonhal fogyasztásával - a húsfélék, a tojás és a tejtermékek mellett - változatosabbá tehetjük teljes értékű fehérjebevitelünket és még némi omega-3 zsírsavhoz is jutunk.
Érdemes többféle változatot, ízesítést is kipróbálni, a lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen. Én most összegyűjtöttem 9, kicsit különlegesebb tonhalkrémreceptet, próbáljátok ki őket!
Hozzávalók
- 120 g tonhalkonzerv
- 50 g vaj
- 2 db főtt tojás
- 2 ek tejföl
- 1 ek mustár
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint

Aszalt paradicsomos-kakukkfüves tonhalkrém
- Hozzávalók
- 150 g tonhalkonzerv (sós lében eltett)
- 200 g krémsajt (light, 1 doboz)
- 40 g majonéz (light)
- 3 ek ketchup
- 40 g szárított paradicsom
- 0.5 csokor petrezselyem
- 10 g kakukkfű (kis csokornyi)
- 10 g snidling
- 1 teáskanál só
- bors ízlés szerint
Elkészítés
- A tonhalról a sós levet leöntjük, villával pépesítjük. Belekeverjük a light krémsajtot, a majonézt, ketchupot.
- Apróra vágjuk az aszalt paradicsomot, majd a finomra vágott zöldfűszerekkel együtt a krémhez adjuk. Sózzuk, majd pár tekerésnyi borssal még ízesítjük.

Tonhalkrém fetával
Hozzávalók
- 320 g tonhalkonzerv (sós lében)
- 15 dkg feta sajt
- 2 db zöldhagyma
- 5 ek tejföl
- 1 teáskanál mustár (kevés)
Elkészítés
- A zöldhagymákat nagyon vékonyan felkarikázzuk.
- A tonhalat és a fetát egy tálba tesszük,egy villával összetörjük.
- Atöbbi hozzávalóval együtt alaposan kikeverjük.

Tonhalkrém chilisen
Hozzávalók
- 300 g tonhalkonzerv (lehetőleg saját lével)
- 300 g sajt (frischkäse: 70% zsírtartalmú friss-sajt)
- 1 kis fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 9 db fekete olajbogyó
- 1 csokor petrezselyem
- fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- só ízlés szerint (tengeri)
- 1 kk chilipehely
Elkészítés
- A tonhalkonzerv levét leöntjük (ha olajosat vettünk, akkor abbólnagyon nyomkodjuk ki az olajat. A leszedett konzervtetősegítségével könnyen megy.)
- Tálba tesszük, és egy villával nyomkodjuk szét a haldarabokat.
- A lilahagymát kockázzukfel, amilyen kicsire csak tudjuk.
- A fokhagymát nyomjuk át.
- Az olajbogyót vágjuk aprókockákra.
- Tegyük a halhozaz összes hozzávalót, és keverjük ki.
- Frissen pirított kenyérre kenve azonnal fogyaszthatjuk.

Egészséges Tonhalkrém
Összetevők
- ½ hagyma
- 100g főtt csicseriborsó
- 1 érett avokádó vagy 100g vaj
- ½ tk tengeri só (ajánlom ezt)
- 120g tonhal a saját levében (vagy olívaolajban) (ezt ajánlom)
Elkészítés
- Turmixold össze a tonhalat levével együtt, add hozzá a többi hozzávalót is, és turmixold az egészet simára.
- Ha kész, halmozd teljes kiőrlésű (vagy választásod szerinti) kenyérre.
- Megszórhatod apróra vágott zöldfűszerrel vagy zöldhagymával.
